TECHSOFT CZTECHSOFT SKCADHelpCAD FórumFreeCAD

Asociativita šraf

Diskuse týkající se používání ZWCADu
Kreslič
Příspěvky: 5
Registrován: 16 říj 2019, 14:41

Asociativita šraf

Příspěvekod Vít Tesař » 16 říj 2019, 14:50

Dobrý den,
V ZW Cadu 2020 mi nejde trvale zapnout asociativita šraf.
Dále je nějaký fígl, jak automaticky umisťovat kóty, šrafy, text... do hladin?
Poradí mi někdo?
Předem díky
Tesař

Administrátor
Uživatelský avatar
Příspěvky: 383
Registrován: 14 dub 2014, 15:50
Jméno (bez příjmení): Ján Pajerchin

Re: Asociativita šraf

Příspěvekod JanP » 24 říj 2019, 16:37

Dobrý deň,
..mal som dovolenku - ozývam sa neskôr.

Asociativita šrafov.
- Riadi ju premenná HPASSOC - nastavte ju na 1
- Ukladá sa do registrov Windowsu = platí pre každý výkres
- Ak to predsa len nefunguje - zresetujte profil ZWCADu (_OPTIONS->záložka PROFILY->Reset profilu)

Automatické Umiestňovanie objektov do hladín
- Tu sa už nezaobídete bez znalostí aspoň základov používania syntaxe MAKIER -> http://www.cadhelp.cz/18-autocad/cad-help/10-makra
- Musíte upraviť existujúce príkazy alebo vytvoriť vlastné ikonky cez CUI (čo je síce neohrabané a lepšie je to robiť cez *.MNU, ale čo už keď Autodesk zaviedol Ribbony)
- Pointa spočíva v tom, že aktuálna hladina je uložená v systémovej premennej s názvom CLAYER. A teda ak chcete dosiahnuť aby napríklad predtým ako kliknete na príkaz Přímá kóta (_DIMLINEAR) sa zmenila hladina na hladinu KOTY, tak pôvodnú syntax makra príkazu ktorý vyzerá takto: ^C^C_dimlinear musíte zmeniť na toto: ^C^Cclayer;Koty;_dimlinear
Ak máte názvy hladín s medzerami - musíte tie názvy dávať do úvodzoviek...

Kreslič
Příspěvky: 5
Registrován: 16 říj 2019, 14:41

Re: Asociativita šraf

Příspěvekod Vít Tesař » 03 úno 2020, 11:22

Dobrý den,

Asociativita šraf upravena v dialogu šrafování, ale musí se to hídat.

Protože "syntaxe MAKER" mi nic neříká, tak jsem to zkusil, a "otrocky" překopíroval toto: "^C^Cclayer;Koty;_dimlinear", a ono to nefungovalo.
Poté jsem si uvědomil, že tam mám nastavenou hladinu "Kóty" a ejhle OK. Jen ta hladina tam zůstane, takže pokud kreslím, a jen si potřebuji přeměřit něco ve výkrese, tak potom musím přepnout do původní hladiny.
V Autocadu jsem měl jakýsi doplněk, který mi ty potřebné hladiny zapínal jen po dobu daného příkazu tzn. po ukončení kótování se mi automatiky vrátila přechozí hladina. Tady to asi nejde?

Takže to částečně funguje a děkuji za pomoc.

U šraf jsem našel roletku která umožňuje nastavení příslušné hladiny.

Ještě drobnost, analogicky to funguje i u např textu?
Pokud ano je tam důležité vlastně to "clayer;Koty;"?

Díky za odpověď
Tesař
Naposledy upravil Vít Tesař dne 04 úno 2020, 08:18, celkově upraveno 2

Administrátor
Uživatelský avatar
Příspěvky: 383
Registrován: 14 dub 2014, 15:50
Jméno (bez příjmení): Ján Pajerchin

Re: Asociativita šraf

Příspěvekod JanP » 03 úno 2020, 11:43

Dobrý den,

Áno - tak ako píšete.

K tej syntaxi makier aspoň pár najdôležitejších reťazcov:

^C = ESC
; = ENTER
\ = Pauza pre vstup užívateľa (myškou alebo klávesnicou)

Kreslič
Příspěvky: 5
Registrován: 16 říj 2019, 14:41

Re: Asociativita šraf

Příspěvekod Vít Tesař » 24 úno 2020, 09:57

Dobrý den,
možná hloupý dotaz, ale zkusím to.
Pokud potřebuji jen kontrolní míru tak se mi přepne hladina trvale (na dotaz "vzdálenost" jsem si jaksi nezvykl).
Je nějaká možnost aby se po zkončení příkazu hladina zase vrátila např. kreslím v hladině "Tlustá" potom kótuji v hladině "Kóta" a zase kreslím v "Tlustá".
V Autocadu jsem měl jakýsi doplněk (force layer), který mi ty potřebné hladiny zapínal jen po dobu daného příkazu tzn. po ukončení kótování se mi automatiky vrátila přechozí hladina. Tady to asi nejde?

Děkuji za odpověď
Tesař

Administrátor
Uživatelský avatar
Příspěvky: 383
Registrován: 14 dub 2014, 15:50
Jméno (bez příjmení): Ján Pajerchin

Re: Asociativita šraf

Příspěvekod JanP » 24 úno 2020, 10:12

Dobrý deň,

Šlo by to, ale bolo by to už zložitejšie...
V podstate by sa urobila syntax kde by sa pred spustením príkazu uložila aktuálna hladina (zo systémovej premennej CLAYER) do užívatelskej premennej (napr. s názvom AKTUALNAHLADINA), nasledne by sa pomocou CLAYER nastavila nová aktuálna hladina, potom by sa spustil príkaz a po ukončení príkazu by sa nastavila aktuálna hladina CLAYER na hodnotu z užívatelskej premennej AKTUALNAHLADINA.... a patrilo by sa nakoniec este vymazat hodnotu v premennej AKTUALNAHLADINA.

Je tu ale malý problém a tým je skutočnosť že ak by sa príkaz nedokončil, ale len prerušil - tak by už ostala ako aktuálna hladina tá na ktorú sa preplo pred spustením príkazu... ďalší problém môže byť s dĺžkou takejto syntaxe ktorá nesmie byť dlhšia ako 256 znakov (ak by vo výkrese boli príliš dlhé názvy hladín)...

Suma sumárum - Buď tu úpravu urobíte tak že pred spustením daného príkazu sa vždy len nastaví taká hladina do akej sa majú aktuálne kresliť dané objekty... a čo bude po skončení príkazu o to sa nebudete starať... alebo si urobíte LISP aplikáciu ktorá si to všetko ošetrí...

Kreslič
Příspěvky: 5
Registrován: 16 říj 2019, 14:41

Re: Asociativita šraf

Příspěvekod Vít Tesař » 24 úno 2020, 10:30

Díky za odpověď,
Tak asi zůstanu u toho, že upravím příkazy pro text a kóty dle návodu a dál budu hlídat a přepínat hladiny podle potřeby.
Programovat LISP aplikaci určitě nebudu. Je škoda, že toto zatím žádný zdatnější programátor nevytvořil, když pro Autocad to existuje.

Administrátor
Uživatelský avatar
Příspěvky: 383
Registrován: 14 dub 2014, 15:50
Jméno (bez příjmení): Ján Pajerchin

Re: Asociativita šraf

Příspěvekod JanP » 24 úno 2020, 11:02

Spomínaný doplnok urobilo CADStudio pre AutoCAD...

Ale netreba zúfať - na internete kto chce - nájde dnes všetko čo potrebuje.

LeeMac (inak má bezkonkurenčne najlepšie LISPy - sú síce pre AUtoCAD, ale buď bez úpravy, alebo s miernymi úpravami ich je možné používať aj inde) má LISP s názvom LayerDirector - http://www.lee-mac.com/layerdirector.html a ten funguje tak isto ako spomínaný "force layer".

Vyskúšal som ho pod ZWCAD 2020 - a funguje bez akýchkoľvek úprav tak ako má...

Kreslič
Příspěvky: 5
Registrován: 16 říj 2019, 14:41

Re: Asociativita šraf

Příspěvekod Vít Tesař » 24 úno 2020, 12:41

Dobrý den,
děkuji za pomoc, funguje to bezvadně. přesně toto jsem hledal.
Po úpravě názvů hladin a jejich barev je to dokonalé.
Je vidět, jste člověk na svém místě.

P.S.
Já jsem právě hledal, ale nevěděl jsem "pod jakým heslem" to hledat.
Ještě jednou díky.
Tesař

Zpět na Technické dotazy ZWCADu



Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků