TECHSOFT CZTECHSOFT SKCADHelpCAD FórumFreeCAD

Draftsight 2017

Diskuse týkající se používání DraftSight
Kreslič
Příspěvky: 3
Registrován: 27 črc 2017, 14:51

Draftsight 2017

Příspěvekod Benqo » 27 črc 2017, 15:01

Dobrý deň,
po prejdení na "DS 2017 free" sa mi začali diať čudné veci
- niektoré fonty začali spôsobovať mrznutie kompu
- pri kótach neviem dať pozadie textu "fill" ako pozadie. Ide to len vtedy, keď nakopírujem kóty zo starších súborov, kde toto nastavenie je
- niekedy mi pri kótach zmizne text alebo čiary
Neviete mi poradiť?
Ďakujem

Administrátor
Uživatelský avatar
Příspěvky: 310
Registrován: 14 dub 2014, 15:50
Jméno (bez příjmení): Ján Pajerchin

Re: Draftsight 2017

Příspěvekod JanP » 31 črc 2017, 06:30

Dobrý deň,

Prvý problém: Niektoré fonty začali spôsobovať mrznutie kompu
Odpoveď:
Ak sa jedná o SHX fonty - neverím. Ak je SHX fon chybný tak ho nenačíta. AK ho načíta - s "tvrdnutím PC" to nemá prečo súvisieť
Ak sa jedná o TTF fonty - tu samozrejme je možné všetko - najmä ak ste si doinštalovali TTF fonty ktoré mie sú určené pre Vašu verziu MS Windows

Druhý problém: Pri kótach neviem dať pozadie textu "fill" ako pozadie. Ide to len vtedy, keď nakopírujem kóty zo starších súborov, kde toto nastavenie je
Odpoveď:
Nastavuje sa to v príslušnom kótovacom štýle danej kóty - viď obr:
Obrázek

Tretí problém: Niekedy mi pri kótach zmizne text alebo čiary
Odpoveď: Bohužiaľ kým neuvediete presné kroky kedy sa tak stane, asi Vám veľmi nepomôžem...

Kreslič
Příspěvky: 3
Registrován: 27 črc 2017, 14:51

Re: Draftsight 2017

Příspěvekod Benqo » 31 črc 2017, 08:30

Dobrý deň,
1 - to musím poskúšať. Mal som font ICOPTEUR, ktorý trochu akoby spomaľoval grafiku. (Viem, že keď mám čiary alebo štafy v prevzatom dwg súbore, ktoré nemám nainštalované, tak mi to tiež spomaľuje grafiku)
2 - Áno, tak to robím. Ale neviem tam nastaviť transparentné pozadie (aby za kótou vynechalo "nefarebný" obdĺžnik)
3 - Teraz som otvoril súbor dwg. Kóty načítalo. Ale keď som zmenil pozadie (skúšal som bod 2), dal "použiť" a "ok", zmizli mi znova tie šikmé čiarky
Neviem, ako tu do fóra vložiť obrázok, dal by som tu printscreen.
4 - Zdá sa mi, akoby mi Draftsight vedel rozoznať len 256 farieb. Keď nastavím vlastnú RGB, nájde mi to najbližšiu z tých 256 :(

Administrátor
Uživatelský avatar
Příspěvky: 310
Registrován: 14 dub 2014, 15:50
Jméno (bez příjmení): Ján Pajerchin

Re: Draftsight 2017

Příspěvekod JanP » 31 črc 2017, 09:13

Dobry den,

1) To spomaľovanie grafiky ako píšete je síce dosť neštandardné... ale môže byť

2) Pravdepodobne je nastavené pozadie individuálne pre danú kótu. Vtedy zmenou v kót.štýle nedosiahnete nič - treba to zmeniť priamo vo vlastnostiach kóty - viď obr:
Obrázek

3) Vloženie obrázku - viď obr:
Obrázek

4) True color pri 2D výkresoch nedoporučujem používať (platí to aj pre AutoCAD)- Jednak to nemá žiadny zmysel a jednak s tým súvisia problémy pri čierno bielej tlači, kedy pri použití farebne závislých štýlôov tlače (tj.CTB) - nedosiahnete čierno bielu tlač. Pre čierno bielu tlač True color objektov by ste potrebovali používať STB štýly... a to sa nie každému chce, resp. nie každyý je ochotný si daný typ tlače naštudovať...

Kreslič
Příspěvky: 3
Registrován: 27 črc 2017, 14:51

Re: Draftsight 2017

Příspěvekod Benqo » 31 črc 2017, 09:41

2 - nie, to som nerobil. Kóty vždy hromadne nastavujem cez "Format - Dimension style". Keď nastavím pozadie kóty ako None, kóta prekrýva čiary, ale bez pozadia. Skúšal som to dať na RGB 0,0,1, ale dalo mi tam farbu z tých 256. Napr. keď skopírujem kótu z dwg z DS 2016, kde som mal pozadie kóty "background", funguje to. Keď potom pozriem, ako je to v nastavené v "Format - Dimension style", pozadie je tam nastavené ako biele.
Do preinštalovania na DS 2017 mi to všetko fungovalo. Aj kóty aj farby.

Takto to teraz (ne)funguje:
koty1.jpg
kóty hneď po otvorení DS

koty2.jpg
kóty po editácii


4 - Tie štýly tlače - používam ctb. Ale keď chcem niečo inou farbou, zmením farbu priamo v dwg na nejakú RAL a viem, že mi to vytlačí farebne bez ohľadu na nastavenia ctb.

Administrátor
Uživatelský avatar
Příspěvky: 310
Registrován: 14 dub 2014, 15:50
Jméno (bez příjmení): Ján Pajerchin

Re: Draftsight 2017

Příspěvekod JanP » 31 črc 2017, 10:33

2)
No jo. Už je mi to jasné.
Písali ste "Ale neviem tam nastaviť transparentné pozadie". To nastaviť viete - To je to "Žádné" resp "None"
Ale ako vidím vy nepotrebujete nastaviť transparentné pozadie, ale potrebujete nastaviť pozadie farbou obrazovky. TJ - aby len zakrylo objekty pod textom kóty.
A to sa bohužiaľ v DraftSight nedá. [-X

4)
Nuž - neviem, ale u mnňa to plne zachováva True color. Nie som si vedomý toho že by sa to dalo niekde prepnúť... ale ak je to pre Vás kľúčová záležitosť - môžem toi preskúmať... len sa obávam že to nebude tak skoro :-(

Zpět na Technické dotazy DraftSight



Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník