TECHSOFT CZTECHSOFT SKCADHelpCAD FórumFreeCAD

viac otazok v jednej teme

Diskuse týkající se používání DraftSight
CAD Expert
Příspěvky: 25
Registrován: 20 srp 2015, 07:28

viac otazok v jednej teme

Příspěvekod gusto1 » 26 pro 2015, 15:27

Po nejakom case som sa oznova dostal ku kresleniu a mam niekolko otazok.
Co v draftsighte (na tej liste kde su aj vrstvy) znamenaju 3 vyskakovacie roletky vid obr.
Skusam to vselijako menit, ale stale to na vyslednom pdf robi sarapatu, raz su ciary tenke, raz hrube (inokedy sa nemenia)
Tym (hrube, tenke a nemenia sa) mam na mysli, ze ked prehliadam vysledny pdf a pouzijem lupu (ctrl + kolecko)
Ono by to nebol az taky problem, nech by boli aj tenke aj hrube, ale ja napr. oznacim 5 ciar a na vsetky pouzijem z vyskakovacich roletiek rovnake moznosti a na pdf su jedne tenke a druhe hrube.
06.jpg

Dalsia vec:
Uz som spominal, ked v pdf pouzijem lupu, tak ak idem k co navacsiemu detailu, tak je to take dost sprznene, vid. obr.
01.jpg
03.jpg

Ale napr. pismena som si prepkopiroval a niektoru su OK vid. obr:
Obrázek
Tak isto problemy mam s prerusovanymi ciarami, niektore su OK a niektore vid:
Obrázek
Dalej neviem ako urobit bodku, ked napr. v scheme robim spoj. Robim to takto, ze si vytvorim kruh a dam srafovat, nasledne vyplnit a farbi cierne (mozno je aj nejaky iny sposob, ale neprisiel som na to) a okolo toho bodu to tiez pri zoome nevyzera OK (na pdf myslim)
Obrázek
Jednoducho, nejak mi to tam nesedi.
Kde robim chybu. Ak bude potrebne, poslem aj dxf, alebo dwg
thx

CAD Expert
Příspěvky: 23
Registrován: 25 pro 2015, 19:50

Re: viac otazok v jednej teme

Příspěvekod Julius » 26 pro 2015, 22:34

Som len samouk...
V hladinach si nastaviš názov hladiny, farbu, typ čiary.
Na nazvy hladin sú všeobecne dva pristupy.
1) nazveš si hladinu podla toho, čo sa v nej vykresluje ( Potrubie, Elektrika, Kanalizácia)
2) nazveš hladinu podla typu čiar (Plná, Čiarkovaná, Osi,Kóty, Tenká).....ja to mám takto.

Ak si dáš hladinu "PLNA" a máš tam pri zadavani hladiny nastavené, že čiara má byť plná v čiernej farbe, tak pri kreslení v tejto hladine je skutočne čiara plná a čierna. Niekedy je ale potreba, aby čiara bola plná, ale chceš ju urobiť na modro. Vtedy klikneš na čiaru a zmeniš farbu v tvojej prvej šipke vlavo.
Ak daš nezobrazovať tuto hladinu, stratia sa ti aj čierne čiary, aj modré, lebo su v tej istej hladine, len inej farby.
Byblock nepouživam, a k poslednej šipke:
Predstav si , že nakresliš sučiastku, ktoru chceš mať v jednej hladine, aby si ju mohol vypnúť, ale v súčiastke su aj plné čiary, aj osi, aj čiarkované. To ti dáva možnosť zmeniť typ konkretnej čiary z Plnej na napr. Osi a v kombinacii s tvojou prvou šipkou namalovať súčiastku farebne podla typu čiar, ktoré používaš, ale súčastne sú v jednej hladine, ktoru môžeš nechať zmiznuť.
Ako pozadie sa mi najlepšie osvedčila bledo sivá, lebo biela ťahá oči, a pri čiernej strácaš jednu kresliacu farbu. Na bledosivej vidieť aj bielu,žltu, čiernu, zelenu, magentu, modru, červenú..

CAD Expert
Příspěvky: 25
Registrován: 20 srp 2015, 07:28

Re: viac otazok v jednej teme

Příspěvekod gusto1 » 29 pro 2015, 14:16

Ako sa robi bod (spoj) v scheme (klasicka bodka, ktora spaja ciary).
napr.
Obrázek
Ako som spominal: ja si nakreslim kruh a dam "srafovani/vypln" a dam ho vyplnit ciernou farbou.
Je mozne aj nejako jednoduchsie urobit bod ?

CAD Expert
Příspěvky: 23
Registrován: 25 pro 2015, 19:50

Re: viac otazok v jednej teme

Příspěvekod Julius » 29 pro 2015, 16:20

Ja to robím tak isto, urobím kruh, vyplním, a potom umiestňujem do miesta spojov.
Možno to ide aj inak, ale toto nie je vyslovene program pre návrhy elektroschém, takže....

CAD Expert
Příspěvky: 25
Registrován: 20 srp 2015, 07:28

Re: viac otazok v jednej teme

Příspěvekod gusto1 » 29 pro 2015, 19:18

Co pouzivas na elektroinstalaciu ?
Videl som cadcon (velmi zjednodusuje kreslenie) v nejakom videu, ale je to plateny program, hladam nieco free a kedze draftsight je aj pre linux, tak som sa pren rozhodol

CAD Expert
Příspěvky: 23
Registrován: 25 pro 2015, 19:50

Re: viac otazok v jednej teme

Příspěvekod Julius » 29 pro 2015, 20:37

Ja som strojar, ale mám rád elektro. U nás to nemá kto nakresliť a zaarchivovať. Mám už slušnú databázu schém, takže už nie je problém skopírovať výkres, kde sú nakreslené tranzistory, relátka, odpory a poprehadzovať to. Špecialny program pre elektroschémy som ani nehladal.
Návrhy schém nerobím, to neovládam (okrem tých z relé, tam som majster, asi by som aj počítač urobil z relátiek :D ).
Dorábam do auta rôzne veci, na ktoré výrobca "zabudol", a podla mňa sú potrebné...

CAD Expert
Příspěvky: 25
Registrován: 20 srp 2015, 07:28

Re: viac otazok v jednej teme

Příspěvekod gusto1 » 30 pro 2015, 08:24

A robis v draftsighte, alebo autocade ?
Ja som dal sem tu schemu ako ilustracnu, ja robim silnoprud ;) co su vlastne tiez relatka :D

CAD Expert
Příspěvky: 23
Registrován: 25 pro 2015, 19:50

Re: viac otazok v jednej teme

Příspěvekod Julius » 30 pro 2015, 17:19

Zatial v autocade, ale asi prejdem na DRAFT.
Ak zle začneš, bude sa táto chyba s tebou vliecť stále, ako systémová chyba, a nedá sa napraviť. Preto ti doporučujem urobiť nasledovné, aj keď v tomto programe som to ešte neskúšal, ale keďže má funkcie ako acad, nejako to pôjde.
Nakresli si do osobitných výkresov najčastejčie používané súčiastky. U mňa je to tranzistor PNP, NPN, odpor, kondík, dioda,relé, ledka, žiarovka...
Ak treba niečo nakresliť, načítam nejaký výkres zo schém, uložím ho ako " ...." Tým mám definované hladiny a je to výkres na "môj obraz" a viem, kde čo mám. Vymažem všetko. Potom do neho vložím výkres napr. RELE, ale vložím ho tak, aby neexplodoval, takže s ním manipulujem ako z celkom a tým pádom len pospájam jeho vstupy a výstupy.
Ešte to musím vyskúšať v tomto programe, lebo ten príkaz na vloženie výkresu do výkresu tak, aby tvoril celok používam často.
Preto sa hneď nehrniem do využívania tohoto programu, najpr ho musím zvládnuť, pochopiť jeho muchy a výhody. Nemôžem si dovoliť hladať polhodinu nejakú ikonu a skúmať, čo spraví...na druhom konci telefónu sedí človek, ktorý platí za hovor a chce vedieť, či sa mu to tam zmestí, alebo nie. I-)

CAD Expert
Příspěvky: 25
Registrován: 20 srp 2015, 07:28

Re: viac otazok v jednej teme

Příspěvekod gusto1 » 01 led 2016, 12:43

Ja momentalne kreslim silnoprud, cize chranice, prepatovky, istice, odpojovace a pod .... to co potrebujem /schem. znacky) si nakreslim, to nie je nic zlozite a uz len spajam ciaramy (to je v pohode).
Da sa povedat, ze si vystacim aj s jednou vrstvou (2 vrstvy som si spravil na svetelnu a zasuvkovu instalaciu), tie RS sa vlastne opakuju, len sa meni pocet isticov, chranicov, stykacov ...
Ako som pisal vyssie, stve ma dost to, ze ak si dam ulozit vykres do pdf, tak pri 100% velkosti je vsetko OK, ale ak zvacsim pdf, napr. na 600-1000% a viac, tak je to take rozmazane (nekvalitne), ale zaujmave je to, ze nie vsade je to take rozmazane. Mam 2 rovnake ciary a jedna je rozmazana a druha je OK (pripada mi to ako nejaky bug v programe).

CAD Expert
Příspěvky: 23
Registrován: 25 pro 2015, 19:50

Re: viac otazok v jednej teme

Příspěvekod Julius » 01 led 2016, 12:58

Občas tlačim do pdf...
Urob dve rovnobežné vodorovné čiary, a cez ne jednu šikmú. Myslim , tie rovnobežne budu v poriadku, ta šikmá bude rozbitá. Je to asi vecou pixelov...najmä pri velkom zväčšeni.
Ja použivam na pdf uloženie free program. Pdf 555 creator, a to , čo opisuješ som tam nepozoroval.
Treba si možno uvedomiť, že kresliš vo free programe, nechci dokonalosť zadarmo...
Ja mam väčši problem s tym čiernym pruhom vlavo a hore, uplne na to rozladí, keď to vidim...

CAD Expert
Příspěvky: 25
Registrován: 20 srp 2015, 07:28

Re: viac otazok v jednej teme

Příspěvekod gusto1 » 01 led 2016, 14:33

Takze uz to je OK, bolo potrebne urobit pri tlaci do pdf ine nastavenie (ja som mal nejake davno preddefinovane a to tlacilo blbo (teraz som to zmenil a to tlaci OK)) :-bd

Kreslič
Příspěvky: 3
Registrován: 02 srp 2016, 20:26

Re: viac otazok v jednej teme

Příspěvekod tajpan » 17 zář 2016, 22:40

Dobrý deň, neviem prečo a akým spôsobom, ale Command window mám celý čierny a nedokážem to opraviť, vie mi niekto poradiť ako na to?

Administrátor
Uživatelský avatar
Příspěvky: 315
Registrován: 14 dub 2014, 15:50
Jméno (bez příjmení): Ján Pajerchin

Re: viac otazok v jednej teme

Příspěvekod JanP » 19 zář 2016, 14:21

Dobrý deň,

Viď obrázok:

Obrázek

Zpět na Technické dotazy DraftSight



Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník